top of page

Kaunista ja Hyvää, onnentäyteistä uutta vuotta!


Vuoden alku on hyvä ajankohta ryhtyä toimeen ja tehdä jotakin konkreettista sellaisten asioiden eteen, mitä on kuulostellut ja arvuutellut, mutta aika ei ole ollut vielä kypsä.


Auttaminen ja välittäminen ovat olleet isossa osassa viime vuoden keskusteluissa ja toiminnassakin, ja se on näkynyt myös joulun lahjoissa ja muistamisissa. Voiko sitä parempaa lahjaa antaakaan, kuin apua ja tukea sitä tarvitsevalle.


Nyt joulut on juhlittu ja lahjat kotiin kannettu. Aika on siirtyä taas arkeen. Hyvään ja merkitykselliseen, ei vain pelkkään pärjäämiseen. Pienet mukavat asiat, joita odottaa, tuovat rytmiä ja elämisen makua. Ne asiat, jotka ovat mahdollisia vain, jos jollain on aikaa yhdessä kulkemiseen.


Mutta nyt sananen tärkeästä asiasta! Yleisvoinnin ja kuntoutuksen merkityksestä erään yksityiskohdan tiimoilta. Kyse on vaivasta, joka voi yllättää minkäikäisen kulkijan tahansa, mutta se on hyvin yleistä vanhemmilla ja iäkkäämmillä ihmisillä. Se voi johtua myös osin siitä , että iäkkäämmällä ihmisellä sitä pidetään normaalina iän tuomana haittana. Niin ei saisi kuitenkaan olla, koska sen hoitamatta jättäminen tuo vain lisähankaluutta elämään ja liikkumiseen. Ja se joka on kokenut tämän vaivan, tietää sen tuovan myös epävarmuutta, pelkoa, huonoa oloa ja pahaa mieltä. Apu ja hoito siihen kuitenkin on, mutta aivan liian vähän sitä tarjotaan tai siitä tiedotetaan.

Äkillisesti ilmestyvä huimaus, joka tuntuu päätä kääntäessä, alas katsoessa, tai vuoteeseen käydessä ja sieltä noustessa, johtuu usein ns. hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta.


Siihen on olemassa tehokas liikehoito, johon me monet hoitoalan ammattilaiset olemme jo kouluttautuneet. Oikein valittu ja suoritettu liikehoito tuo hyviä ja nopeita tuloksia. Suurimmalla osalla huimaus poistuu jo kertahoidolla. Näin lähes aina käy, kun kyseessä on voimakas huimaus päätä käännellessä, eli tyypillinen asentohuimaus. Silloin sisäkorvan kaarikäytävien nestemäiseen tilaan on päässyt pienenpieniä kiteitä, jotka häiritsevät herkän tasapainoelimen toimintaa. Oikein valittu liikehoito saattaa kiteet pois nesteen seasta, jonne ne eivät kuulu. Oirekuvan dramaattisuuteen nähden hoidon teho ja toteuttamisen vaivattomuus ( hoito onnistuu myös asiakkaan kotona, ) ovat aina pienen ihmeen arvoiset.

Tämä tietoisku siksi, että sekin auttaa näkemään monimuotoisen kotihoivan tarpeellisuuden. Hoiva-apu on sananmukaisesti kokonaisvaltaista, jota sen pitää ollakin. Tärkeintä on tietää, että apua saa aina kun on tarve. Sitä etsitään, löydetään ja haetaan yhdessä. Osaava hoivaaja on kanssakulkija, joka toimii yhteistyössä omaisten kanssa.


Aurinkoisia ulkoilukelejä ja ilon pilkahduksia tammikuiseen taivallukseen!


Comments


bottom of page